Klinikalle tulossa

Hyyppärän alueella hevosella tulee olla suitset talutettaessa, otathan ne mukaan tullessasi klinikalle.  

 

Hevonen tulossa leikkaukseen

Ennen leikkaukseen tuloa tarkkaile hevosesi vointia leikkausta edeltävinä päivinä. Jos hevosella on kuumetta, hengitystieoireita tai muita viitteitä sairaudesta, on leikkausajankohtaa suositeltavaa siirtää. Olethan tällöin heti yhteydessä klinikalle.
Ennen leikkauspäivää hevonen voi syödä ja juoda normaalisti (poikkeustapauksissa ohjeistetaan erikseen). Leikkausaamuna ruokaa ei kuitenkaan enää tarjota. Vettä saa olla vapaasti tarjolla. 

Ennen leikkausta hevoselta tulisi poistaa ainakin hokit tai kengät kokonaan, mieluiten kotona jo ennen klinikalle tuloa. Hevonen olisi hyvä puhdistaa ja hevosen peseminen ennen leikkausta olisi suotavaa. 

Klinikalle tullessa ilmoittaudu henkilökunnalle ja ohjaamme hevosen karsinaan odottamaan valmisteluja. Otathan hevosen passin ja mahdollisen rokotuskortin mukaan. Ilmoittautumisen yhteydessä tarkistetaan hevosen rokotustilanne. Ilmoitathan henkilökunnalle hevosen mahdollisista lääkeaineyliherkkyyksistä, sekä mikäli hevosen tetanusrokote ei ole voimassa.

Leikkauksen jälkeen olemme teihin yhteydessä puhelimitse. Nukuttamisen jälkeen hevosen herääminen kuljetuskuntoon kestää yleensä 2-3 tuntia. Pääosin hevoset kotiutetaan leikkauspäivänä, jatkohoito-ohjeet ja lääkitykset käydään kotiutuksen yhteydessä läpi ja saat ohjeet ja lääkkeet mukaasi klinikalta. 

Kotiin kuljettamista varten varaa hevoselle mukaan lämmin loimi. Leikkauksen jälkeen vesi saa olla vapaasti tarjolla, heinää tarjotaan vasta muutaman tunnin kuluttua, kun hevonen on täysin herännyt ja virkeä. Hevosen vointia tulee seurata tarkasti kotona ensimmäisen vuorokauden ajan leikkauksesta. Seuraa hevosen syömistä, juomista ja ulostamista, lämpö olisi hyvä mitata kahdesti päivässä. Mikäli havaitset mitään poikkeavaa, tai Sinulla on kysyttävää, olethan yhteydessä klinikalle!


Hevonen tulossa ontumatutkimukseen

Ontumatutkimukseen tullessasi ota mukaan ratsastusvarusteet ja juoksutusliina. Mikäli mukana ei ole ketään, joka pystyy juoksuttamaan hevosta, kerrothan sen aikaa varatessasi. Röntgenkuvaukseen osallistumiseen tarvitaan hevosen mukaan täysi-ikäinen henkilö, joka ei ole raskaana. 
Usein epätyypillisempien ongelmien selvittämisessä voi olla apua videoista. Tällaisia ongelmia voivat olla esimerkiksi head shaking, tai jokin muuttunut käytös tallissa, ratsastuksessa tai vaikka kisoissa. Ravihevosten suoritukset näkee useimmiten netin arkistoista.  
Ota mukaan myös aiemmat samaan vaivaan liittyvät sairaskertomukset ja verikoetulokset, mikäli tämä on mahdollista.  


Hevonen tulossa mahantähystykseen

Hevosta tulisi paastottaa 16 tuntia ennen toimenpidettä. Vettä tulee olla vapaasti tarjolla. Mikäli epäilet hevosesi syövän esimerkiksi kuivikkeita tänä aikana on hyvä käyttää kuonokoppaa. 


Hevonen tulossa imeytymistestiin

Hevonen tuodaan sairaalaan edellisenä iltana klo 18 mennessä. Tulopäivänä ei anneta väkirehuja lainkaan, heinää ja vettä normaalisti. 


Tulossa kengitykseen

Jaska kengittää tallirakennuksen toisessa päässä. Ilmoita saapumisestasi klinikkarakennuksen puolella hoitajalle tai eläinlääkärille.