Klinikalle tulossa
Hyyppärän alueella hevosella tulee olla suitset talutettaessa, otathan ne mukaan tullessasi klinikalle.
Hevonen tulossa leikkaukseen
LEIKKAUKSEEN VALMISTAUTUMINEN
Alla ohjeita leikkaukseen valmistautumista ja kotiutusta varten. Perehdythän ohjeeseen huolellisesti.
Tarkasta hevosen rokotukset hyvissä ajoin ennen leikkauspäivää. Mikäli tetanusrokote ei ole voimassa, mainitse asiasta henkilökunnalle saapuessasi.
Toivomme, että hevoselta poistetaan kengät ennen leikkausta. Hokit on välttämätöntä poistaa. Erityisen liukkaalla säällä voitte poistaa hokit hevosen saapuessa sairaalaan. Hevonen tulee pestä, mikäli kotitallilla on tähän mahdollisuus. Jos pesumahdollisuutta ei ole, hevonen on harjattava erityisen huolellisesti.
Seuraa hevosen vointia leikkausta edeltävinä päivinä. Kuumeista tai hengitystieoireista hevosta ei kannata nukuttaa, joten soitathan kyseisissä tapauksissa sairaalalle.
Ruokintaa on hyvä keventää hieman leikkausta edeltävinä päivinä. Mikäli hevonen ei tule yöpymään sairaalalle, leikkauspäivän aamuna hevoselle annetaan vain kourallinen heinää, eikä muita rehuja. Myös matka sairaalalle tulee olla syömättä. Vettä saa olla normaalisti saatavilla koko ajan, eikä lisäjuotosta edellisinä päivinä ole haittaa.
Jalkaleikkaukseen tulevien hevosten jalkoja tulee tarkkailla huolellisesti ennen leikkausta. Mahdolliset haavat ja ihotulehdukset voivat lisätä tulehdusriskiä. Leikkauksen jälkeen haavat suojataan tukisiteellä. Hevonen olisi hyvä totuttaa pintelien käyttöön jo kotona, jotta leikkauksen jälkeinen toipuminen siteen vaihtamisen ja käyttämisen kanssa olisi helpompaa.
Soitamme teille, kun hevonen on herännyt leikkauksen jälkeen. Heräämisestä noin 2-3h kuluttua hevoset ovat yleensä kuljetuskuntoisia. Kotiinlähtöä varten kannattaa varata mukaan loimi kuivatusta/kuljetusta varten, sillä hevoset hikoilevat usein anestesian jälkeen.
Saat kotiutuksen yhteydessä mukaan hoito-ohjeet ja mahdolliset jatkolääkkeet. Hevoselle saa tarjota vettä heti leikkauksen jälkeen, mutta heinä- ja muu ruokinta on syytä aloittaa varovasti, ja vasta sitten kun hevonen on ulostanut ja varmasti herännyt rauhoituksesta. Leikkaushoitoon kuuluu usein karsinalepo, joten ruokinta on hyvä suhteuttaa liikunnan määrään toipumisaikana.
Leikkauksen jälkeisinä päivinä hevosen vointia tulee seurata tarkasti. Muutokset ruokahalussa, juomisessa, ulostamisessa tai ruumiinlämmössä on hyvä kirjata ylös. Ethän epäröi olla yhteydessä klinikalle, mikäli jokin hevosesti voinnissa mietityttää.
Tavoitat meidät puhelimitse numerosta 020 7310 340. Vastaamme puhelimeen arkisin klo 8-20 ja lauantaisin klo 10-15.
Hevonen tulossa ontumatutkimukseen
Ontumatutkimukseen tullessasi ota mukaan ratsastusvarusteet ja juoksutusliina. Mikäli mukana ei ole ketään, joka pystyy juoksuttamaan hevosta, kerrothan sen aikaa varatessasi. Röntgenkuvaukseen osallistumiseen tarvitaan hevosen mukaan täysi-ikäinen henkilö, joka ei ole raskaana.
Usein epätyypillisempien ongelmien selvittämisessä voi olla apua videoista. Tällaisia ongelmia voivat olla esimerkiksi head shaking, tai jokin muuttunut käytös tallissa, ratsastuksessa tai vaikka kisoissa. Ravihevosten suoritukset näkee useimmiten netin arkistoista.
Ota mukaan myös aiemmat samaan vaivaan liittyvät sairaskertomukset ja verikoetulokset, mikäli tämä on mahdollista.
Hevonen tulossa mahantähystykseen
Hevosta tulisi paastottaa 16 tuntia ennen toimenpidettä. Vettä tulee olla vapaasti tarjolla. Mikäli epäilet hevosesi syövän esimerkiksi kuivikkeita tänä aikana on hyvä käyttää kuonokoppaa.
Hevonen tulossa imeytymistestiin
Hevonen tuodaan sairaalaan edellisenä iltana klo 18 mennessä. Tulopäivänä ei anneta väkirehuja lainkaan, heinää ja vettä normaalisti.
Tulossa kengitykseen
Jaska kengittää tallirakennuksen toisessa päässä. Ilmoita saapumisestasi klinikkarakennuksen puolella hoitajalle tai eläinlääkärille.