Hippos 2/24
Hevosen kaularangan ja niskan alueen ongelmat
hevosen kaula ja niska
Hevosen kaularangan ja niskan alueen ongelmat
Kaularangan ja niskan rasitus-, trauma- ja kasvuhäiriöperäiset vauriot voivat aiheuttaa hevoselle kipua, liikerajoitteita tai suorituskyvyn ongelmia. Kaularankaperäisen oireen varmentaminen voi olla haastavaa, koska oireet ovat usein epäspesifisiä eli vaikeasti määriteltäviä. Samanlaisia oireita voi olla esimerkiksi selkävioissa.
Hevosen selän ja kaularangan viat voivat olla oireiltaan hyvin samanlaisia. Hevosella kaulan alaosaan kiinnittyvät lihakset ovat yhteydessä selkälihaksiin ja siksi selkälihaksiin kohdistuva rasitus voi aiheuttaa painetta kaularankaan ja sitä kautta edelleen oireilua ratsastettaessa. Lisäksi selkäside on suora jatkumo niskasiteestä eli kaulan ja selän liikkeet ovat suorassa yhteydessä toisiinsa.
Röntgenkuvissa todetaan yleisesti yhtäläisiä muutoksia sekä oireellisilla että oireettomilla hevosilla. Kaularangan ultraäänitutkimuksella taas saatetaan yli- tai aliarvioida muutosten merkitystä. Ostotarkastuksissa kaularangan ja niskan aleen löydökset aiheuttavat paljon ongelmia hevosen tulevaa käyttöarvoa arvioitaessa.
Erityyppiset vauriot kaularangassa
Hevosen kaularangassa on seitsemän nikamaa. Nikamat ovat liitoksissa toisiinsa fasettinivelillä ja välilevyllä. Fasettinivelten vaurioiden epäillään yleisesti aiheuttavan ratsuille kipua ja rajoitteita kaulan liikkuvuudessa. Kaularangan kasvuhäiriöperäiset luumuutokset, fasettinivelten pahat nivelrikot sekä välilevyvauriot voivat aiheuttaa selkäydinkanavan ahtautumista, neurologisia oireita ja ääreishermon vaurioita.
Kaularangan fasettinivelen vaurioissa kaulan liikkuvuus voi rajoittunut, koska hevonen varoo liikuttamasta kipeää kaulaa. Kivulias kaula saattaa jäädä jumiin alas. Hevosen kaulalihakset voivat olla kuihtuneet. Lihaskuihtumisen usein huomaa parhaiten kaulan yläosan lihaksista.
Paikallinen hikoilu kaulalla voi viitata kaularankavikaan. Levossa ja juoksutettaessa hevosen kaula saattaa olla vinossa tai epänormaalin ojennettuna. Ratsastaminen peräänannossa voi aiheuttaa kipua. Kipukäyttäytymistä voi esiintyä myös levossa esimerkiksi hevosen syödessä ja hevonen saattaa menettää painoaan.
Välilevyvauriot ovat hevosella harvinaisia. Niitä voi aiheuttaa vakava onnettomuus, bakteeritulehdus tai välilevyrappeuma. Ääreishermovaurioiden seurauksena voi harvinaisena esiintyä etujalan ontumaa.
Selkäydinvaurioon viittaavat neurologiset oireet eli heikkous, liikejäykkyys ja asentoaistin puute voivat tehdä hevosesta vaarallisen ratsastaa, koska hevonen ei hallitse jalkojensa liikkeitä oikein. Neurologisissa vioissa hevonen saattaa olla heikko ja kompuroiva.
Hevosen kaularanka
Kuvantaminen diagnostiikassa
Röntgenmuutosten vaikutuksen arviointi hevosen kliinisiin oireisiin voi olla haastavaa. Esimerkiksi fasettinivelten nivelrikkomuutoksia on todettu 70 prosentilla oireettomista, kilpailevista esteratsuista. Mitä korkeammalla tasolla hevoset kilpailivat, sitä voimakkaampia nivelrikkomuutokset olivat.
Nivelrikko kaularangassa näkyy röntgenkuvissa suurentuneina tai epämuotoisina nivelinä sekä kappalemuodostuksena. Kaularangan röntgenkuva on kaksiulotteinen pitkittäisleikkaus kaularangasta, minkä takia selkäytimen ja hermokanavan puoleiset muutokset jäävät havaitsematta röntgenkuvista.
Pelkästään fasettinivelten suurentumisen merkitystä on vaikea arvioida, koska kaularangan alaosan fasettinivelet ovat suurempia ja ne myös suurenevat hevosella luonnostaankin iän myötä. Viistokuvat kaularangasta saattavat antaa lisäinformaatiota fasettinivelrikosta, ja ne ovat suositeltavia epäiltäessä fasettinivelrikkoa.
Parhaan diagnoosin kaularangan luuperäisestä vaurioista saa Suomessa kartiokeilakuvauksella, jonka avulla kaularangasta saa poikkileikkauskuvan ilman röntgenkuvien pitkittäiskuvien rajoitteita.
Ultraäänitutkimus voi auttaa fasettinivelten arvioinnissa, koska ultraäänellä voidaan tutkia fasettinivelen reunan luumuutoksia, nivelturvotusta ja nivelkapselin paksuuntumista. Ultraäänessä todetut ulkoinen nivelturvotus ja nivelkapselin paksuuntuminen saattavat olla merkityksellisiä, koska nivelturvotus ja nivelkapselin paksuuntuminen voivat aiheuttaa selkäydinkanavan puolella hermojen ärsytystä ja kipua.
Pehmyskudosvauriot kivun taustalla
Kaulan ja niskan kiputilat voivat johtua myös pehmytkudosvaurioista. Uudisluumuodostus kallon takaosassa johtuu niskasiteen kiinnityskohtaan kohdistuneista voimista. Niskasiteen kiinnityskohdan muutokset kallon takaosassa ovat usein oireettomia, mutta vakavampaan vaurioon viittaavat esimerkiksi avulsiomurtumat, ei murtumat lähellä kohtaa, jossa luu kiinnittyy nivelsiteeseen tai jänteeseen.
Ultraäänitutkimuksella voidaan varmentaa, onko kyse esimerkiksi niskasiteen tai pään liikettä ohjaavan semispinalis capitis -jänteen vauriosta. Jälkimmäisen vauriot paranevat usein huonosti, minkä takia ultraäänitutkimus on erotusdiagnostisesti tärkeää.
Satunnaislöydöksenä niskan ja kaulan röntgenkuvissa nähdään kalkkeumia pehmytkudoksissa. Tämä on yleensä oireetonta, lihasten dystroofista eli rappeutuvaa mineralisaatiota. Kalkkeumat voivat liittyä niskassa myös limapussin tulehdukseen, mutta tämä on melko harvinaista. Limapussin tulehdukseen liittyy voimakkaasti aristava, usein toispuoleinen turvotus niskassa.
hevosen kaularangan palpaatio
Monia eri hoitomuotoja
Kaulan ja niskan vaurioita voidaan hoitaa tulehduskipulääkkeillä, paikallishoidoilla, kuten kortisonilla tai biologisilla lääkkeillä, sekä kirurgisesti. Hevosilta pystytään nykyään poistamaan kirurgisesti myös osa fasettinivelten irtopaloista. Mesoterapialla eli ihonsisäisillä pistoksilla voidaan vähentää kipuoireita vaikuttamalla esimerkiksi nivelrikosta johtuvaan kipuaistimukseen.
Monet kaularangan murtumat paranevat hyvin ilman kirurgiaa. Niskan limapussin tulehduksen hoidossa auttavat muun muassa shock wave eli paineaaltohoito, nivelensisäinen hoito tai tähystysleikkaus.
Kaulan ja niskan vaurioissa muutokset varusteissa ja ratsastusrutiineissa ovat oleellisia autettaessa hevosta pärjäämään vaurionsa kanssa.
ELT Olli Mäkelä